Bright

Rus verdient aan site vol PDF’jes van Nederlanders

Een Russische internetondernemer Vladimir Nesterenko heeft naar schatting ruim een miljoen euro verdiend door het internet 'leeg te trekken' en - soms privacygevoelige - documenten opnieuw te publiceren. Een van zijn sites is docplayer.nl, dat vol Nederlandse PDF-bestanden staat. De documenten op deze site lijken daarop te zijn geplaatst door gebruikers, maar dat is nep. In werkelijkheid zijn deze pdf-bestanden verzameld door een slim computerprogramma. Cybersecurity-expert Sijmen Ruwhof maakte een technische analyse van de site. Hij bevestigt dat de documenten volledig automatisch op de site worden geplaatst. Dit gebeurt door middel van een robotje dat voortdurend internet afstruint op zoek naar documenten en die op docplayer plaatst. Ook privédocumenten die per ongeluk op het internet komen door bijvoorbeeld een datalek neemt hij mee en plaatst hij op z’n site. Daarmee maakt hij ze makkelijk te vinden...

» Lees verder ...