Zit je te wachten op een vernieuwde versie van de Apple iPhone SE? Volgens een Aziatische analist komt die er niet, en kun je daarom het beste een iPhone SE aanschaffen zolang het nog kan.

De analist in kwestie, Pan Jiutang, is ervan overtuigd dat Apple dit jaar niet met een opvolger van de iPhone SE komt. De fabrikant bracht dat toestel ruim een jaar geleden uit omdat er veel vraag zou zijn naar een 4 inch iPhone. De iPhone 5S, het model voor de SE, verscheen in 2013 en in de jaren erna bracht Apple enkel 4,7 en 5,5 inch iPhone’s uit. De iPhone SE deed het het afgelopen jaar goed qua verkopen, maar zou volgens Jiutang niet opgevolgd worden omdat Apple 4 inch tegenwoordig te klein vindt voor een telefoon. De kleinste iPhone die dit jaar uitkomt, zou daarom de 4,7 inch iPhone 7S zijn.

iPhone SE

Vermeende redenen verschillen

De reden van Jiutang verschilt met die van Ming-Chi Kuo, misschien wel de bekendste Apple-analist. Kuo zei in november vorig jaar al dat de iPhone SE niet opgevolgd zou worden, maar gaf daarbij aan dat er twee redenen voor zijn. Zo zou Apple minder verdienen aan de verkoop van een iPhone SE dan aan andere iPhone’s, die honderden euro’s meer kosten. De SE werd uitgebracht voor 489 euro, terwijl de goedkoopste iPhone 7-variant 769 euro kost. Dat prijsverschil (en dus winstverschil voor Apple) hangt vermoedelijk sterk samen met de tweede reden die Kuo noemt; de iPhone SE zorgt ervoor dat de duurdere iPhone’s minder vaak over de toonbank gaan. Ook dat treft Apple in de portemonnee, waardoor er al snel zou zijn besloten om het bij één generatie iPhone SE te houden. Waarschijnlijk speelt het feit dat de meeste mensen een grotere smartphone willen, zoals Jiutang zegt ook mee en zijn er nog wel meer redenen.

iPhone SE kopen (nu het nog kan?)

De kans is dus groot dat er dit jaar geen nieuwe 4 inch iPhone (SE) komt. Ben je op zoek naar die telefoon, dan is het raadzaam om niet te lang te wachten met de aanschaf. Apple presenteert in september de iPhone 7S, 7S Plus en iPhone 8, en maakt dan mogelijk ook bekend dat de SE uit de verkoop gaat. Het toestel kannibaliseert de andere iPhone-verkopen immers en is dan al anderhalf jaar oud, waardoor het aannemelijk is dat hij wordt uitgefaseerd.  Voor die tijd kun je er nog een bemachtigen, onze toestelpagina zet de beste aanbiedingen voor je op een rijtje.

Via: GSMArena
Beeld: Apple

» Lees verder ...