Wie een budgetrouter kiest, denkt dat hij een hoger risico heeft op een slecht wifibereik. Dat is een fabeltje, want voor weinig geld presteren sommige toestellen zelfs beter dan hun duurdere broertjes. Wij testen vijf interessante, maar scherp geprijsde routers.

2,4 GHz vs. 5 GHz

Radiogolven van een wifisignaal zitten sinds jaar en dag in het 2,4 GHz-spectrum. De laatste jaren kunnen routers echter ook signalen uitzenden in het 5 GHz-spectrum. Met de volwaardige introductie van de wifi ac-standaard schoot de populariteit van 5 GHz-compatibele ontvangers bovendien de lucht in. Een wifisignaal is een radiosignaal uitgezonden op een bepaalde golflengte. De frequentie van de 5 GHz-golf is hoger, wat ervoor zorgt dat het signaal meer gegevens kan dragen dan zijn 2,4 GHz-broertje. De grotere capaciteit van de golf is rechtstreeks verantwoordelijk voor een grotere datatransfersnelheid.

Toch blijft ook 2,4 GHz zijn nut hebben. Net zoals geluid met een lage golflengte, zoals bassen bij een optreden vanop grotere afstand te horen zijn dan hoge tonen, raakt de lagere 2,4 GHz-golf verder dan de 5 GHz-golf. Hoe hoger de frequentie, hoe sneller het signaal, letterlijk, tegen een muur aanloopt. Bij een dual-band-router is het 2,4 GHz-signaal zo meer geschikt om toestellen te verbinden die verder van de router nog internetverbinding moeten hebben, maar geen hoge transfersnelheden vereisen, zoals bijvoorbeeld je smartphone, terwijl je tablet of laptop waarop je in 4K wilt streamen meer gediend is met de hogere capaciteit van de 5 GHz-verbinding.

Clickx keuze

We vergelijken verschillende budgetrouters op zoek naar het beste exemplaar en moeten daarom hard zijn. Voor we een winnaar kiezen, valt het op dat alle budgetrouters eigenlijk op z’n minst degelijk presteren, zowel voor 2,4 GHz-netwerken als 5 GHz-netwerken. Geen enkel exemplaar raakt miraculeus met een krachtig signaal door gewapend beton en zonder al te veel obstakels kan je met iedere router uit de voeten. Wil je gewoon een access point zonder extra functies, dan mag prijs gerust de doorslag geven.

Vlak voor de finish steken er twee kandidaten nipt bovenuit: AVM en Netgear. Netgear heeft de krachtigste hardware, maar de webinterface ziet er erg gedateerd uit en bevat weinig extra functies. AVM doet het net omgekeerd: consistente maar geen opvallende resultaten, en een oerdegelijke webinterface die bijzonder veel functies (waaronder Smart Home) bevat. Bij een gelijke stand wordt het wifibereik doorslaggevend, maar ook hier scoren beiden allebei even hoog en beter dan de rest van de concurrentie. Finaal gaat de AVM Fritz!Box 4040 met de prijzen lopen, omdat die net iets scherper geprijsd is en qua verbruik flink lager ligt.

The post 5 betaalbare routers getest appeared first on Clickx.

» Lees verder ...