Bonus-aanbieding van de week: pasta van zijden lint en een douchekop-pizza. Of probeert u eens de heerlijke elektronische soep met componenten uit een zonnepaneel. Welkom in de Redo Supersupermarkt.

De Supersupermarkt lijkt in alles op een doodnormale supermarkt. Mandjes bij de ingang, waren in schappen en koelvitrines, een kassa bij de uitgang. Maar deze supermarkt verkoopt geen voedsel. Het is een sarcastisch statement van studenten aan de Deense designschool in Kolding. Zij vroegen 14 fabrikanten van designartikelen om hun afval.

Van deze surplus materialen maakten zij kunstwerkjes met een knipoog en een boodschap. Zo is er een schaaltje petit fours van stofresten van Kvadrat. Op een vleesschaaltje liggen mooie krullende slierten gehakt gemaakt van ijzervijlsel van kranenfabrikant Vola. Luxe toiletpapier van een witte lange leren lap komt van schoenmaker Ecco. De popcorn is gemaakt van piepschuimisolatie van Solar, evenals de elektronische soep met enkel hoogwaardige componenten van een zonnepaneel.

Wegwerpmaatschappij

De supermarkt is een sarcastisch commentaar op onze consumeercultuur en wegwerpmaatschappij. In plaats van met het vingertje te wijzen op de fouten, bieden de studenten een speels beeld op hoe het ook kan. Met de supermarkt bouwen de studenten een stukje van een wereld uit een nieuwe realiteit waarin recyclen en duurzaamheid een vanzelfsprekend onderdeel van een businessmodel zijn, vanwege de schaarste aan materiaal, maar ook door een aanpassing van attitude.

Het zag er aantrekkelijk en verzorgd uit en had ook nog een mooie missie. Niet verwonderlijk dus dat de Supersupermarkt eerder deze maand was genomineerd voor de Milano designaward. De prijs ging uiteindelijk naar gerenommeerd lampenontwerper Tom Dixon.​

Ingeborg van Lieshout Kleine weergaveBreaking push notifications Tonen in hoofdsectie Sarcastische supermarkt met designafvalNiet tonen op sectiepagina
Zichtbaar
14313540360» Lees verder ...