Beveiligingspionier John McAfee, vooral bekend van de McAfee antivirussoftware, werkt aan een smartphone die privacy hoog in het vaandel heeft staan. Volgens McAfee komt het toestel deze herfst uit voor duizend euro, en is het de veiligste smartphone ter wereld.

De naam van het toestel spreekt voor zich: de John McAfee Privacy Phone. Het toestel moet door verschillende keuzes ‘hackproof’ zijn, in tegenstelling tot andere smartphones. McAfee noemt modellen van BlackBerry en BlackPhone, bedrijven zich proberen te onderscheiden met privacyfuncties, helemaal niet veilig. Zijn eigen smartphone zou dat wel zijn, en zou volledig in eigen huis ontwikkeld worden. Dat kost volgens de techpionier enorm veel geld omdat de Privacy Phone functies krijgt die we op praktisch geen enkele smartphone zien. Denk aan de mogelijkheid om standaardmodules als de wifi-antennes, bluetooth-chip, camera en microfoon fysiek los te koppelen. De telefoon kan zo gegarandeerd geen verbinding maken met een wifi-netwerk, en zonder camera wordt het maken van foto’s en video’s natuurlijk ook onmogelijk. Ook de accu en gps zijn te verwijderen.

Koop de Privacy Phone

Volgens McAfee krijgt de Privacy Phone een beveiligde versie van Android (welke versie is onduidelijk), is er een geanonimiseerde zoekmachine geïnstalleerd en kan de smartphone geen verbinding maken met een Stingray of ander IMSI-apparaat. De meeste smartphones kunnen daar ongevraagd wel verbinding mee maken, waarna zo’n Stingray onder meer gesprekken, contacten en berichten kan uitlezen. McAfee richt zijn aankomende telefoon op klanten die privacy het allerbelangrijkst vinden, en gaat een verkoopprijs van omgerekend duizend euro hanteren. De smartphone moet in de herfst uitkomen, en dan worden ook pas de technische specificaties bekendgemaakt.

Gebaseerd op bestaande smartphone

Het prototype Privacy Phone dat McAfee op bovenstaande foto toont, lijkt geen compleet zelfontwikkelde smartphone. Techjournalist Roland Quant merkte op dat het om een Lumigon T3 gaat, een telefoon die al maanden te koop is – en niet opvalt met privacyfuncties. De T3 biedt geen ondersteuning voor het verwijderen van hardwarecomponenten, dus lijkt het erop dat McAfee’s bedrijf dat heeft toegevoegd. Een licentie op het T3-ontwerp met goedkeuring om de telefoon aan te passen, ligt het meest voor de hand. De Lumigon T3 heeft mid-range hardware als een MediaTek-processor, een 4,7 inch amoled hd-scherm en 3GB werkgeheugen.

Bron: Newsweek
Beeld: McAfee

» Lees verder ...