In totaal werden er wereldwijd in 347,4 miljoen smartphones verkocht, meldt marktonderzoeker IDC. Die groei van 4,3 procent ten opzichte van een jaar eerder is groter dan de 3,6 procent die IDC had verwacht, nadat de groei vorig jaar afvlakte. “De groei in het eerste kwartaal bewijst dat de smartphone-industrie niet dood is en dat groei nog steeds bestaat”, zegt programmaleider van IDC Ryan Reith.

Samsung was ook in het eerste kwartaal van 2017 de grootste smartphonemaker met een marktaandeel van 22,8 procent, een procent lager dan een jaar geleden. Samsung heeft volgens IDC in de eerste drie maanden van dit jaar 79,2 miljoen smartphones verscheept, evenveel als een jaar geleden. Het wegvallen van de Galaxy Note 7 werd daarbij effectief opgevangen door het afprijzen van de Galaxy S7 en S7 Edge. De J-serie en A-serie van Samsung doen het ondertussen goed in opkomende markten, en voor het huidige kwartaal worden sterke verkopen van de Galaxy S8 en S8+ verwacht.

Apple en Chinese merken

Apple staat opnieuw op de tweede plaats, met een marktaandeel van 14,9 procent, waar dat vorig jaar nog op 15,4 procent stond. Apple verscheepte in het eerste kwartaal van dit jaar 51,6 miljoen iPhones volgens IDC, nauwelijks meer dan de 51,2 miljoen in de eerste maanden van 2016. Mede de iPhone 7 Plus zou hebben bijgedragen aan de cijfers in het eerste kwartaal. Het toestel was eind 2016 slecht verkrijgbaar maar begin 2017 weer op voorraad.

Chinese smartphonemakers zorgen echter voor de grootste groei. Na Samsung en Apple komen Huawei, Oppo en Vivo. Huawei zag zijn marktaandeel groeien naar 9,8 procent met 34,2 miljoen verscheepte telefoons. Een jaar geleden ging het nog om 28,1 miljoen toestellen, een groei van 21,7 procent. Oppo groeide zelfs 29,8 procent, van 19,7 miljoen verkochte telefoons in de eerste maanden van 2016 naar 25,6 miljoen dit jaar, goed voor een marktaandeel van 7,4 procent. Vivo ging van 14,6 miljoen verkochte telefoons vorig jaar naar 18,1 miljoen dit jaar, goed voor een marktaandeel van 5,2 procent.

Overige smartphonemakers leverden licht in, en kwamen samen uit op 138,7 miljoen verscheepte exemplaren in het eerste kwartaal van dit jaar. Vorig jaar ging het nog om 140 miljoen telefoons van overige merken. Nu komen de merken uit op een gezamenlijk marktaandeel van 39,9 procent.

Drie nieuwe Android-toestellen vergeleken

Onlangs vergeleken we op de Bright-redactie in een livestream drie high-end Android-smartphones: de Samsung Galaxy S8, de LG G6 en de Huawei P10. Kijk de stream hieronder terug:

Like Bright op Facebook voor meer livestreams.

Floris Poort Kleine weergaveBreaking push notifications Tonen in hoofdsectie Smartphonemarkt groeit sneller dan verwachtNiet tonen op sectiepagina
Zichtbaar
0» Lees verder ...