Vandaag de dag kunnen de meeste toptoestellen heel knappe foto’s nemen. Vooral bij daglicht is het niveau hoog genoeg om geen compactcamera meer mee te nemen (tenzij je moet zoomen). Het is pas bij nachtfoto’s dat de beperkte lichtsterkte van de lens en kleine beeldsensor roet in het eten gooien. Huidige vlaggenschepen zoals de Google Pixel en Samsung Galaxy S8 kunnen dankzij slimme software nachtfoto’s al flink tunen, maar er kan blijkbaar nog veel meer.

32 of 64 fotoburst

Florian Kainz, een onderzoeker bij Google, heeft op een onderzoeksblog van Google waanzinnig knappe nachtfoto’s gedeeld met de wereld. Wie de resultaten bewondert op de blog, zal nooit geloven dat een smartphone achter deze kiekjes zit. Florian legt ook uit hoe hij tot deze resultaten kwam.

Bij een donkere foto wordt de sluitertijd verlengt om zoveel mogelijk licht binnen te nemen, waarna de beeldsensor zijn best doet om een deftig resultaat te vormen. Het resultaat daarvan kan je bewonderen op elk huidig vlaggenschip. Kainz heeft echter de software aangepast van de camera-app in de Google Nexus 6P en Pixel zodat die reeksen van 32 of 64 2-seconden sluitertijd foto’s neemt. Enige voorwaarde is dat de smartphone op een statief staat, anders mislukt het experiment.

Snel beschikbaar?

Nadat hij alle foto’s in DNG-formaat had verzameld op zijn computer, kon hij uit elk beeld alle ruis en fouten analyseren. Elke foto had andere fouten, maar door het samensmelten van alles werden de fouten gewist en krijg je een haarscherp beeld. De resultaten spreken voor zich.

Volgens The Verge mogen we hierover bijzonder enthousiast worden. De technologie is rijp voor automatisatie, wat betekent dat we binnenkort dezelfde foto’s kunnen nemen met onze eigen toestellen. Het enige wat je nodig hebt, is een tripod of stevige basis, een compatibele smartphone en een onderwerp om op te focussen (bij voorkeur ver weg).

Verwacht daarom niet dat je uit de losse pols deze resultaten kan behalen, maar het toont wel hoeveel software kan bijdragen aan een enigszins beperkte smartphonecamera. Hopelijk moeten we niet al te lang wachten om de nieuwe functie uit te testen. Geniet alvast mee van alle andere voorbeelden op deze blog.

The post Google experimenteert met indrukwekkende nachtfoto’s op smartphones appeared first on ZDNet.be.

» Lees verder ...