Draadloos opladen zoals we dat nu kennen is nog niet echt handig. Telefoons moeten op een laadstation worden gelegd en laden alleen zolang ze daar op liggen. Laden terwijl de telefoon gewoon in je zak zit of ergens op je bureau ligt kan nog niet, maar in de toekomst is dat misschien anders. Apple doet namelijk onderzoek naar opladen via wifi en mobiele frequenties, blijkt uit een patentaanvraag die werd ontdekt door AppleInsider.

Krachtigere signalen

De patentaanvraag beschrijft het gebruik van zogenoemde beamforming antenna's. Dergelijke antennes worden ook nu al gebruikt in routers, en lokaliseren de precieze locatie van een apparaat zodat het signaal op die plaats kan worden geconcentreerd. Apple beschrijft hoe apparaten via verschillende radiofrequenties kunnen worden opgeladen, waaronder de mobiele frequentie tussen 700 en 2700 MHz, wifi via 2,4 en 5 GHz en de 60 GHz-golflengte die door nieuwe 802.11ad-routers wordt gebruikt.

Het draadloze signaal dat wordt uitgezonden zou dan krachtiger zijn dan nu het geval is, en die extra energie zou door een speciale ontvanger dan weer omgezet kunnen worden in stroom voor je telefoon.

Aanpassing regels nodig

Naast de vraag of dat technisch haalbaar is, zouden ook regels waarschijnlijk aangepast moeten worden. Huidige regels voor het uitzenden van draadloze signalen staan slechts zeer lage energieniveau’s toe. Volgens geruchten krijgt de aanstaande iPhone 8 ook de mogelijkheid om draadloos op te laden, maar alles wijst erop dat het daarbij om de huidige inductie-methode met laadstation gaat.

Floris Poort Kleine weergaveBreaking push notifications Tonen in hoofdsectie 'Apple onderzoekt draadloos opladen via wifi'Niet tonen op sectiepagina
Zichtbaar
1» Lees verder ...